Ładowanie...

PR contact
Mira Poręba
Agent PR

Gdzie latamy na Boże Narodzenie?

Coraz więcej Polaków podróżuje na święta samolotem. Według danych FRU.PL w ciągu ostatnich trzech lat liczba ta podniosła się aż o 25 %, a ten rok może okazać się pod tym względem rekordowy. Gdzie zatem latamy?

Święta w Europie

Z danych FRU.PL, serwisu rezerwacji biletów lotniczych i hoteli, wynika, że podróże czasie świąt Bożego Narodzenia stają się coraz popularniejsze, a trend ten rozpoczął się w 2012 roku. Kolejny grudzień przyniósł wzrost liczby pasażerów o niemal 25%. Skąd ta tendencja? Jak odpowiada Maciej Knopa, Travel Manager we FRU.PL, ma to związek z jednej strony z coraz większą dostępnością tanich przelotów dla polskich podróżników, z drugiej natomiast z tym, że taki sposób spędzania wolnego czasu staje się coraz popularniejszy.

-Latanie nie wiąże się już z ogromnymi kosztami, a Polacy zaczynają wykorzystywać każdą okazję, by odwiedzić nowe miejsca. Rodzinne święta są gotowi spędzić nie w domu, ale na przykład w którejś z europejskich stolic – mówi Knopa.

Potwierdza to lista kierunków najczęściej wybieranych przez pasażerów. Zdecydowanie króluje wśród nich Londyn. Jak podpowiada Travel Manager, bilety lotnicze do stolicy Wielkiej Brytanii można upolować już od niecałych osiemdziesięciu złotych. Nie można zapomnieć o tym, że Londyn w końcu grudnia to nie tylko piękne miejsce z jednymi z najsłynniejszych na świecie muzeów, ale również światowa stolica… wyprzedaży. Drugi dzień świąt to tradycyjny Boxing Day.

-Do niedawna większość rezerwacji na europejskich trasach w tym okresie dotyczyła właśnie Londynu, jednak od kilku lat coraz popularniejsze stają się również Rzym, Paryż, Amsterdam oraz Hiszpania – Barcelona i Madryt. Dla naszych klientów Boże Narodzenie to świetna okazja, by wyrwać się gdzież z najbliższymi, a w grudniu w całej Europie odbywa się masa nastrojowych festiwali, imprez i jarmarków. Dla niektórych podróż to świetny prezent! – podpowiada Maciej Knopa

Boże Narodzenie na sportowo

-Coraz popularniejsze wśród naszych klientów stają się również kierunki takie jak Genewa, Turyn, Lyon czy Bergamo. Wielbiciele sportów zimowych z pewnością od razu je skojarzą. Wszystkie te lotniska obsługują popularne kurorty narciarskie – mówi przedstawiciel FRU.PL.

Polacy coraz chętniej wykorzystują każdy tzw. „długi weekend” na aktywny wypoczynek – i to samo tyczy się również świąt, zarówno grudniowych, jak i Wielkiej Nocy. Dla wielu Boże Narodzenie to początek sezonu narciarskiego, szczególnie, że te trzy dni można połączyć ze zbliżającym się Nowym Rokiem i spędzić sylwestra na stoku. Na popularności zyskuje organizowanie takich wyjazdów samemu, bez pomocy biura podróży. Jak mówi Maciej Knopa, pozwala to sporo zaoszczędzić.

-W naszym przypadku jesteśmy w stanie zapewnić wsparcie przy zakupie biletów, rezerwacji hotelu i dobraniu ubezpieczenia. Klienci mogą zdecydować się na przewóz sprzętu narciarskiego samolotem, co nie jest zbyt kosztowne, lub wypożyczyć go na miejscu. Taki wyjazd może być nawet kilkadziesiąt procent tańszy.

Podróże po Polsce

Zagraniczne podróże w trakcie Bożego Narodzenia zyskują na popularności, jednak większym zainteresowaniem cieszą się również loty po Polsce.

-Polacy decydują się na świąteczną podróż samolotem z dwóch względów. Po pierwsze, jest to znacznie wygodniejsze, a droga zajmuje tylko kilkadziesiąt minut zamiast kilku godzin. Po drugie, ważną rolę odgrywa też cena. W tej chwili ceny biletów na krajowych trasach zaczynają się od niecałych dziesięciu złotych za lot w jedną stronę – a więc nieporównywalnie mniej niż koszty związane z podróżą pociągiem, samochodem czy nawet busami – podkreśla Travel Manager FRU.PL.

Kiedy planujemy podróże?

Według danych zebranych przez polski serwis, Polacy niespecjalnie lubią planować, a raczej decydują się na spontaniczne podróże.

-Największa ilość rezerwacji składana jest w grudniu – mówi Maciej Knopa – chociaż oczywiście wtedy jest najdrożej. Wciąż można upolować tanie bilety, jednak nie da się ukryć, że im wcześniej tym lepiej. Na korzyść pasażerów przemawia to, że linie lotnicze wyraźnie rywalizują i uruchamiają promocje nawet w ostatniej chwili. Poza tym, organizacja świąt w kraju to również spory wydatek – a Polacy coraz chętniej przeznaczają te pieniądze na podróż, podczas której odpoczną i odwiedzą nowe miejsca.