X
Ładowanie...

Kuchnia grecka

Grecka kuchnia to uczta dla podniebienia! Rozkoszujcie się autentycznymi smakami sera feta, oliwek czy też moussaki. Dla każdego coś dobrego.

Gdzie szukać najlepszych?

City Break jest wspaniałą okazją na grecką ucztę! Szukając dobrej restauracji w Grecji najlepiej jest korzystać z bocznych uliczek. To tam znajdziecie niewielkie, ale przytulne tawerny pełne miejscowych, którzy głośno rozmawiając zajadają się miejscowymi specjałami. Ponieważ, jeśli restauracja nie zachwyca lokalizacją, czy przesadnym wystrojem, to będzie zachwycać jedzeniem! Bardzo często w takich tawernach zostaniecie zaproszeni do kuchni, gdzie będziecie mogli sprawdzić co mają tego dnia do zaoferowania. Nie wstydźcie się zapytać gospodarza czym są poszczególne dania! Zawsze z chęcią pomoże Wam dokonać najlepszego wyboru!

Dlaczego warto?

Kuchnia

W starożytnej Grecji jedzenie i gotowanie było uważane za sztukę. Arystoteles, Platon i Homer dyskutowali i pisali o tym równie dużo co o innych sztukach! Kulinaria do dziś są ważną częścią ich kultury narodowej. Kto przecież nie zna na przykład sera fety, czyli symbolu greckiej kuchni? Legenda głosi, że jego recepturę zdradzili Grekom sami bogowie z Olimpu! Przygotowywany jest z mieszanki mleka owczego z kozim i składnikiem tak wielu tradycyjnych potraw, że kuchnia grecka by bez niego praktycznie nie istniała. Nieodłącznym składnikiem wielu dań jest również oliwa z oliwek.

Ciekawostką jest, że drzewka oliwne uważane są za symbol pokoju, nadziei i długowieczności. Na pewno też słyszeliście też o sałatce greckiej, która przez Greków zwana jest horiatiki, czyli… wiejską! Tradycyjnie składa się z grubo pokrojonych pomidorów, ogórków, oliwek, a także omawianych wcześniej sera fety i oliwy z oliwek. Poza granicami Hellady do horiatiki dodaje się liście sałaty, ale nie spodziewajcie się ich w Grecji – uważane jest to za jedną z największych kulinarnych zbrodni!

Na pewno jednak zostaniecie uraczeni tak zwanymi mezedes, czyli przekąskami. Będą to między innymi owoce morza, pieczywo czy sławny na cały świat sos tzatziki, bazujący na jogurcie greckim i ogórkach. Pamiętacie, że dania w Grecji spożywa się w stanie letnim lub całkowicie na zimno, czyli odwrotnie niż w Polsce!