X
Ładowanie...

Praga, Czeskie piwa

Najlepsze piwa na świecie znajdziesz właśnie w Pradze. Napij się oryginalnego piwa z tanka w praskiej hospodzie

Czeskie piwa

Czeskie piwa

Czeskie piwa - Muzeum Piwa i historia

Zaznajamiając się z najważniejszymi atrakcjami turystycznymi Pragi, nie wolno zapomnieć o czeskich piwach. Przygodę ze złotym trunkiem warto zacząć w Muzeum Piwa, znajdującym się na Starówce przy ulicy Długiej 46. Schodząc do XIII-wiecznych piwnic, można odbyć podróż w czasie. Ekspozycja pokazuje, w jaki sposób dawniej wytwarzano piwo, z jakich narzędzi korzystano, jak wyglądały browary. Dzięki stojącym wokół figurom piwowarów oraz nagraniom video wystawa zyskuje autentyczność i atrakcyjność. Wokół unosi się aromatyczny zapach słodu i chmielu. 

Czeskie piwa - lager, pilzner

Jak wynika z badań, statystyczny Czech wypija rocznie 153 l piwa. Turyści, chcący zasmakować najlepszego trunku, powinni zacząć od typu lager. Nazwa dotyczy wszystkich piw tzw. dolnej fermentacji, czyli takich, które mają niską temperaturę leżakowania. Słowo „lager” pochodzi od niemieckiego „lagern”, czyli „leżakować”. Do najpopularniejszych należą Pillsner Urquell i Budvar. Pillsner to trunek produkowany w Pilźnie od 1842 r. Stąd na określenie napoju o bursztynowej barwie powstały nazwy „pilzner” i „pils”. Słynna w Czechach legenda mówi, że kiedy mieszkańcy Pilzna poczuli pogorszenie jakości lokalnego trunku, zbuntowali się i ostentacyjnie wylali do rynsztoku zawartość 36 beczek. Od tamtej pory w browarze zmieniono recepturę piwa, które dziś jest znane właśnie jako „pilzner” lub „pils”.

Czeskie piwa - U Fleka

Trzeba też spróbować ciemnego piwa Flek, najlepiej w pubie U Fleka. Znajdujący się przy ulicy Křemencovnej 11 jest najstarszym browarem na świecie. Został założony w 1499 r. przez Vita Skremenca. Gdy w 1762 roku właścicielem stał się Jakub Flekovsky, lokal zyskał nazwę, która funkcjonuje do dziś. W pubie warzy się wyłącznie Flekovsky Tmavt Lezak 13, czyli niefiltrowane piwo o 13-procentowej zawartości ekstraktu. Ciemny trunek ma kremowo- kawowy smak z wyraźnie zaznaczonym aromatem chmielu.

Czeskie piwa - Kozel

Kolejną powszechnie znaną czeską marka jest Kozel. Warzy się go w położonej nieopodal Pragi miejscowości Velkè Popovice. Należy do gatunku lager i można go spotkać w 4 odmianach- jasnej, ciemnej, medium i premium. Na etykiecie butelki widnieje charakterystyczny kozioł, trzymający kufel ze złotym trunkiem.

Czeskie piwa - Staropramen

Nie można pominąć piwa produkowanego w browarze Staropramen. Słynny obiekt powstał w 1869 r. w dzielnicy Smichov. Trunek jest dumą narodową Czechów. Wspomina o nim Jaroslav Hašek w Przygodach dobrego wojaka Szwejka, gdzie funkcjonuje jako „piwo smichowskie”. Dziś prócz złotego napoju noszącego nazwę browaru, do koncernu należą Kelt, Ostravar, Branik i Velvet. Jeżeli masz skończone 18 lat, spróbuj tego ostatniego - jego smak i konsystencja zmieniają się w trakcie piwa i urzekają pełnym arometem.

Czeskie piwa - Zlatopramen

Inną słynną marką jest Zlatopramen, czyli dosłownie „wolne źródło”. Trunek produkowany od XVII w. występuje w 4 odmianach. Polscy turyści najchętniej sięgają po piwo ciemne, zwane bursztynowym.

Czeskie piwa - Platan

Piwosze o wysublimowanym guście powinni skosztować trunków z browaru Platan. Najsłynniejszym piwem jest Schwarzenberg, które cieszyło się szczególną popularnością wśród szlachty austrowęgierskiej.

Czeskie piwa - ile kosztuje piwo w Czechach

Ceny piw w lokalach zaczynają się od 10 koron. Jeżeli zastanawiasz się, dlaczego tyle osób przesiaduje w hospodach i skąd mają na to pieniądze (przecież na starówce piwa, muszą kosztować krocie) - w Czechach, a więc i w Pradze, ceny piw w sklepach i hospodach niewiele się różnią. Jeżeli ma się wybór - spróbować złotego trunku w domu albo w klimatycznej hospodzie, gdzie można przy okazji spotkać sąsiadów, przyjaciół czy obejrzeć mecz - wybór jest oczywisty.

Czeskie piwa - które piwo jest najlepsze

Spotyka się czterech Czechów w hospodzie. Pierwszy zamawia Czech z Pilzna Pillsnera Urquell, drugi, z Budziejowic, prosi o Budwaeisera, a prażanin o Staropramena. Na to mieszkaniec Vielkich Popovic - szklankę Kofoli. Koledzy pytają się: Jak to, nie pijesz? Na to odpowiada: Skoro wy nie pijecie piwa, to ja też nie będę!

Tym dowcipem można śmiało odpowiedzieć na pytanie o najlepszy czeski browar. Poszczególne piwa mają najwięcej miłośników w okolicach, w których są wytwarzane. Naszym zdaniem wszystkie są pyszne i warte spróbowania.

Czeskie piwa - gdzie się napić

To zależy. M.in. od pogody. Jeżeli jesteś w Pradze wiosną lub latem, najlepiej pójść na bulwary nad Wełtawą, gdzie zazwyczaj spotkają się młodsi i starsi prażanie. Atmosfera jest niezobowiązująca (jak chyba wszędzie w Czechach). Druga opcja - hospoda. Oczywiście można iść do U Fleka czy jakiejkolwiek restauracji na starówce, ale najfajniejsze hospody to te na jej obrzeżach lub w dzielnicach mieszkalnych - tam po pierwsze jest jeszcze taniej, po drugie witają tam ludzi jak przyjaciół. Wiele ciekawych miejsc znajduje się też na Żiżkovie.

Czeskie piwa - co na przekąskę

Czesi nie upijają się. Samo ich piwo jest słabsze i piją je dla smaku i w towarzystwie. Zawsze też zamawiają do niego przekąski, ale nie są to ani orzeszki, ani chipsy. Dwie najpopularniejsze to hermeliny i utopence. Pierwsze to marynowany ser, z wyglądu przypominający całkiem camemberta - w smaku nieporównywalny. Wyrazistego aromatu dodają mu papryczki chili. Utopenec to z kolei parówki z octu. Nie brzmi smacznie? Smakuje rewelacyjnie i doskonale pasuje do piwa. Bardziej głodni mogą się najeść czeskim gulaszem podawanym z chlebem z kminkiem.