Spakowanie bagażu do samolotu wcale nie jest taką prostą sprawą. Otóż lista rzeczy, które mogą znaleźć się w bagażu podręcznym oraz rejestrowanym, podlega regulacjom i przepisom bezpieczeństwa. Zanim zaczniesz się pakować, sprawdź, co możesz zabrać na pokład, a co musi trafić do bagażu rejestrowanego.
Jedzenie i piecie w bagażu podręcznym
Najważniejsze ograniczenia dotyczą płynów – do bagażu podręcznego można zabrać tylko 1 litr płynów w pojemnikach do 100 ml. Dotyczy to wszelkich napojów, w tym alkoholu. Poza tym mogą to być jedynie napoje zakupione w strefie odlotów. Można natomiast spakować różne produkty spożywcze, np. kanapki, tortille, sałatki, ciastka, batony itp. Po prostu nie mogą one być w postaci płynnej lub półpłynnej.
Warto też pamiętać, że każda linia lotnicza przygotowuje przekąski lub dania – to zależy m.in. od długości lotu. Jeśli nie spakujesz własnej kanapki czy sałatki, na pewno będziesz mógł kupić coś do jedzenia i picia już na pokładzie.
Jedzenie i napoje w bagażu rejestrowanym
W bagażu rejestrowanym mogą znajdować się m.in. różne produkty żywnościowe, np. próżniowo zapakowane sery i wędliny. W krajach, które nie należą do Unii Europejskiej, trzeba zwrócić uwagę na przepisy celne. Może się okazać, że do wybranych państw nie można wwozić różnych artykułów spożywczych, nawet w bagażu rejestrowanym. Z kolei na długich trasach trzeba unikać produktów, które łatwo się psują i wydzielają intensywny zapach. W niektórych krajach islamskich obowiązuje zakaz wwożenia wieprzowiny.
W bagażu rejestrowanym można natomiast przewozić także alkohol. Na terenie Europy każdemu pasażerowi przypada 10 l mocnego alkoholu, czyli powyżej 22%, 20 l napojów z mniejszą zawartością alkoholu, 90 l wina stołowego, 110 litrów piwa.