Wielu podróżujących samolotem po raz pierwszy zastanawia się, czy na pokład można zabrać jedzenie. Sprawdź, co można przewieźć podczas lotu. Co prawda większość linii lotniczych oferuje przekąski lub posiłki oraz napoje, ale wiele osób woli własne kanapki czy inne produkty.
Jakie jedzenie można zabrać na pokład samolotu?
W bagażu podręcznym można przewozić jedzenie, np. kanapki. Weźmy jednak pod uwagę innych pasażerów, którzy woleliby nie być narażeni na intensywne zapachy, jakie wydziela np. jajko czy kiełbasa. Co więcej, na pokład samolotu można wnieść produkty spożywcze kupione już po kontroli bezpieczeństwa, w hali odlotów.
Do bagażu podręcznego można spakować też inne produkty spożywcze, nie tylko kanapki. Może to być kawałek ciasta, batony, naleśniki, wafelki, paluszki, tortille, sałatki, owoce świeże, orzechy itd. Najlepiej spakować je w folię aluminiową, aby ułatwić obsłudze lotniska prześwietlenie jej zawartości.
Czego nie wolno wnieść na pokład samolotu?
Są jednak pewne ograniczenia dotyczące przewozu żywności. Nie można wnosić jedzenia w postaci płynnej lub półpłynnej w pojemnikach większych niż 100 ml, a zatem m.in. jogurtów, kefirów czy miękkich serów. Poza tym do krajów Unii Europejskiej nie wolno wwozić mleka – wyjątek stanowi mleko dla niemowląt.