Chcesz przywieźć ze sobą francuskie wina, włoskie sery lub portugalską szynkę? Zastanawiasz się jednak, gdzie je spakować – do bagażu podręcznego czy rejestrowanego? Zanim wybierzesz się na kulinarne zakupy, sprawdź, jakie przepisy obowiązują u danego przewoźnika.
Jedzenie na pokładzie samolotu
Do bagażu podręcznego można spakować m.in. kanapki, sałatki czy batoniki, a także napoje kupione w strefie bezcłowej, po przejściu kontroli bezpieczeństwa. Jeśli jednak chcesz przywieźć trochę pamiątek dla siebie i bliskich, np. wina i inne alkohole oraz lokalne produkty spożywcze, spakuj je do bagażu rejestrowanego.
Bagaż rejestrowany to z kolei inaczej bagaż nadawany, główny czy odprawiany. Jest on nadawany podczas odprawy biletowo-bagażowej i umieszczany w luku bagażowym. Można do niego spakować m.in. produkty spożywcze.
Co konkretnie można spakować?
Na teren Unii Europejskiej nie można wwozić świeżego mięsa, mleka i innych produktów pochodzenia zwierzęcego. Można zaś zapakować m.in. ciasta, batony, cukierki, chrupki, warzywa, owoce, przyprawy, czekolady, wędliny, kiełbasy, twarde sery, produkty w słoikach (miody, przetwory), produkty w proszku (np. zupki, budynie itd.).
Najlepiej, aby produkty te były zapakowane w oryginalne opakowanie producenta. Podczas kontroli pracownik lotniska może też szukać daty ważności, a zatem warto o to zadbać. Do bagażu rejestrowanego można też spakować wino czy inne kulinarne pamiątki.
Można zatem znajomym z Francji czy Włoch zawieźć polską szynkę czy piwo, a od nich otrzymać sery i wino. Jednak do USA żadnych smakołyków nie zabierzemy, ew. ciasto czy oryginalnie zapakowane słodkości. Produktów mięsnych, serów czy świeżych owoców nie zabierzemy jednak poza UE.
Jeśli zaś chodzi o alkohol, to należy zapakować go do bagażu rejestrowanego i zawinąć w miękką bluzę. Alkohol podlega przepisom celnym obowiązującym w danym państwie – wyjątkiem są alkohole zakupione w strefie bezcłowej. Ogólnie na terenie Unii Europejskiej można przewozić na własny użytek 10 litrów napojów spirytusowych, 110 litrów piwa, 90 litrów wina lub 60 litrów musującego, ale warto sprawdzić na stronie przewoźnika dokładne dane przed odlotem.