X
Ładowanie...

Kuchnia Porto

Rozsmakuj się w Portugalii!

ROZSMAKUJ SIĘ W PORTUGALII!

Jeśli czujesz znużenie kapryśnym polskim latem oraz monotonną kuchnią w korporacyjnej stołówce, wyobraź sobie suto zastawione stoły w portugalskich knajpkach. Docenisz te wyjątkowe potrawy i towarzyszące im regionalne wina - zachwycisz się zarówno drobnymi przystawkami, jak i prostymi daniami przyrządzonymi z ryb lub owoców morza. Słodycz deserów uderza zaś prosto w zmysły... Wybierz się do Porto i odkrywaj portugalskie smaki!

KULT JEDZENIA

Porto cieszy się zaszczytnym mianem jednego z najpiękniejszych miast Portugalii – urzeka wyjątkowymi zabytkami, gorącym klimatem czy nocnym życiem, ale także bogactwem kulinarnym. Na dzień dobry obudzi Cię gęste espresso, które niespiesznie wypijesz w jednej z kawiarenek, aby następnie wybrać się na zwiedzanie Starówki. Zanim zaś udasz się na obiad, zwróć uwagę, która jest godzina. Pory posiłków wyznaczają Portugalczykom rytm dnia. Na lunch wybierz się między 12.00 a 14.00, gdyż później restauracje są zamykane. Nie licz na łut szczęścia lub litość ze strony kucharza - pozostanie jedynie możliwość zjedzenia czegoś w barze. Knajpki ponownie zapraszają dopiero około 19, a czynne są co najmniej do 22.00, a w sezonie także w nocy. Długie kolacje są smakowitym pretekstem do nocnego życia towarzyskiego – Portugalczycy traktują posiłki niemal jak rytuały.

A NA OBIAD... ZNOWU RYBA!

Jeśli ryba kojarzy Ci się tylko z piątkowym obiadem - smażony filet z ziemniakami oraz surówką z kiszonej kapusty – tak naprawdę nie znasz jej smaku! Skosztuj 'bacalhau', słynnego suszonego dorsza, dostępnego w Porto niemal wszędzie. Dorsz uchodzi tu za królewską rybę – dumę i symbol narodowy. Mieszkańcy potrafią go przyrządzić aż na 365 sposobów! Spróbuj m.in. pieczonego warstwami z cebulką, purée ziemniaczanym i majonezem czy podawanego na przystawkę w formie... kulek! Menu zwykle obejmuje szeroki wybór ryb i owoców morza, od przystawek - grillowane sardynki, poprzez lunch, aż po kolację obfitujące w te wyjątkowe skarby narodowe. Czyż filet z dorady królewskiej, stek z tuńczyka lub płat miecznika nie brzmią apetycznie? Skorupiaki zaś serwowane są z ryżem, prosto z rusztu, duszone, na sałacie – skuś się na 'cataplana', owoce morza duszone w miedzianym naczyniu, 'creme de marisco', zupę krem z owoców morza, 'rissóis de camarao' czy pierożki z krewetkami.

NIE TYLKO RYBY...

Jeśli masz odwagę, nie odstraszy Cię sztandarowe danie, 'tripas a moda do Porto,' czyli flaczki duszone z mięsem, białą fasolą, warzywami oraz aromatycznymi ziołami. Słynne są wędzone, ostre kiełbaski 'chourico' oraz 'morcela' przypominająca kaszankę. Do mięs zwykle zamawia się też 'caldo verde', zieloną zupę z posiekanej kapusty, z dodatkiem podsmażonych plasterków kiełbasy, skropionej jeszcze oliwą z oliwek. Zaskakująco smaczne potrawy można wyczarować także z mięsa i owoców morza przyrządzanych wspólnie, m.in. 'carne de Porco à Alentejana', połączenie wieprzowiny ze skorupiakami. Skosztuj różnych rodzajów wędlin oraz serów wyrabianych z owczego mleka. Wypieki zaś maczaj w płynnym złocie, czyli wyśmienitej jakości oliwie z oliwek. Z dalekich wypraw morskich Portugalczycy przywieźli zaś egzotyczne przyprawy – m.in. gałkę muszkatołową, goździki czy ostre papryczki piri-piri, które wydobędą z potraw głębię smaku.

SŁODYCZ PORTUGALII

Pobyt w Porto to także bardzo słodkie doznania. Cukiernie 'pastelarie' to istny raj dla łasuchów! Czego tu nie ma... kruche ciastka z rozmaitym nadzieniem, ogromne pączki, puddingi z ryżu, tarty pachnące dopiero zerwanymi figami... Skuś się koniecznie na królową portugalskich słodkości, 'pastéis de Belém', czyli babeczkę nadzianą budyniem, do której oczy śmieją się nie tylko turystom, ale i samym Portugalczykom. Jej receptura strzeżona jest od 1837 roku, nic dziwnego, że codziennie stoją po nią w kolejkach prawdziwe tłumy. Latem owoce aż pękają od nadmiaru słodyczy, a w l listopadzie zachwycają pieczone kasztany - może lepsze nawet niż na placu Pigalle? Po deserze wybierz się na zwiedzanie – to właśnie w Porto wybudowano w 1895 roku pierwszą linię tramwajową na Półwyspie Iberyjskim. Przejażdżka odrestaurowanym, zabytkowym tramwajem do dziś jest jedną z największych atrakcji turystycznych. Dojedziesz m.in. na słoneczną plażę, do dzielnicy Douro czy w okolicę obfitującej w winnice osady Vila Nova de Gaia.

SYMBOL I DUMA PORTO

W trakcie pobytu w Porto wybierz się do malowniczo położonych winnic na skosztowanie wybranych odmian. Wino, serce i duma Porto , dojrzewa tutaj od wieków, czym doprowadziło do rozwoju miasta. Koniecznie wstąp też do Palacio da Bolsa, gdzie w sali mauretańskiej mieści się przedstawicielstwo ViniPortugal, a co tydzień organizowane są degustacje win z innego regionu! Sławę zyskało m.in. Vinho do Porto, które swój wyjątkowy smak zawdzięcza dodawanej do niego brandy oraz niezwykłemu mikroklimatowi doliny rzeki Douro, gdzie dojrzewają wyjątkowo słodkie winogrona. Poznasz też tajniki produkcji słynnego porto, które wielu znawców uważa za najlepsze wino świata. Największą popularnością cieszy się słodka odmiana, choć występuje ono także w wersji wytrawnej – wybierz swoje ulubione i koniecznie przywieź kilka butelek na pamiątkę!

KRAINA WINEM PŁYNĄCA

Po spacerze promenadą koniecznie - ale naprawdę koniecznie!, przejdź mostem na drugą stronę rzeki, a trafisz do raju winnego. Można tu także dojechać kolejką linową, a cena biletu obejmuje degustację w winiarni. Znajdziesz się w uroczym Vila Nova da Gaia, gdzie skosztujesz różnych odmian wina. To administracyjnie osobne miasteczko traktowane jest jak dzielnica, a słynie głównie ze słodkiego porto. Przy brzegu stoją liczne barki, którymi spławia się beczki z regionów w głębi kraju, gdzie uprawia się słodkie winorośla i produkuje wino - porto nie jest wytwarzane w Porto, ale tutaj dojrzewa. Piwniczki i magazyny, w których leżakują wina liczących się producentów, zlokalizowane są właśnie tutaj! Warto wybrać się również do tzw. quintas, czyli gospodarstw rolnych w dolinie, aby kupić kilka butelek wina od lokalnych gospodarzy. Będzie to idealny upominek dla bliskich i znajomych, który wypijecie podczas wspominania uroków Porto!