Kuchnia azjatycka jest tak obszernym zagadnieniem jak sama Azja. Przenikają się w niej różnorodne, zaskakujące smaki i oryginalne lokalne produkty, a sąsiednie kraje inspirują się nawzajem. Ale to także zbiór wielu osobnych - niepodobnych do niczego innego - światów, które warto odkryć na własne… kubki smakowe. Przygotowaliśmy przewodnik kulinarny po tym niesamowitym kontynencie, aby Wasze preferencje smakowe i gusta zdecydowały za Was o tym, gdzie spędzicie najbliższe wakacje. Smacznego!
Słone owcze sery, ostre pasty z papryki, smakowite mięsa i orzechy włoskie w słodkim winogronowym sosie… Kuchnia gruzińska ma do zaoferowania znacznie więcej niż słynne na całym świecie wino.
Pobłogosławiona łagodnym klimatem Gruzja dała światu wyjątkową kuchnię, pełną aromatycznych przypraw i mięsno-warzywnych smaków. Popularne są tu pomidory, bakłażany, ogórki, kukurydza i fasola, a wśród owoców – arbuzy, granaty i winogrona. Nie brakuje mięs i słonych serów, przeważnie krowich lub owczych. Cecha charakterystyczna? Zmielone orzechy włoskie, które Gruzini dodają niemal do wszystkiego: sałatek, farszów, sosów, a nawet zup. Koniecznie spróbować trzeba narodowego gruzińskiego dania o nazwie chaczapuri – placka nadziewanego słonym serem, który występuje w wielu regionalnych odmianach. Popić go należy oczywiście sławnym gruzińskim winem albo zieloną lemoniadą z… estragonu.
Kuchnia turecka to więcej niż kebab. To przepyszne warzywa, baranina, gęste jogurty, słodkie ciasta i równie słodka kawa. Odważni mogą nawet spróbować „mleka lwa” – anyżowej wódki z lukrecją.
Kebab już znamy, a co z resztą kuchni tureckiej? Ponieważ kształtowała się wśród pasterzy, pełno w niej mięsa i nabiału. Niemal do każdego dania podaje się gęsty i słonawy jogurt, na bazie którego tworzy się też zupy, sosy i napoje. Wśród mięs królują baranina i jagnięcina, zwykle w towarzystwie warzyw. Pomidory, cukinię, paprykę, dynię i oczywiście bakłażana jada się jak osobne dania: smażone, faszerowane, na zimno i gęsto polane oliwą z oliwek, których w Turcji uprawia się aż 86 rodzajów! Choć kraj słynie z kawy, parzonej w tygielkach z cukrem, narodowym napojem Turków jest słodka i diabelnie mocna herbata. Najodważniejsi mogą spróbować „mleka lwa”, czyli raki – anyżowej wódki o smaku lukrecji.
Kuchnia chińska to jedna z najciekawszych i najzdrowszych na świecie. Wyśmienite warzywa, egzotyczne mięsa i subtelne dodatki, takie jak imbir i sos sojowy, zadowolą najwybredniejszego konesera.
Nie ma jednej kuchni chińskiej. Mieszkańcy okolic Pekinu, na przykład, rzadko używają ryżu, który jest podstawą najbardziej znanej i cenionej na Zachodzie kuchni kantońskiej. To kuchnia zdrowa i nietłusta – potrawy piecze się, gotuje na parze lub bardzo krótko smaży. Ponieważ są lekko niedogotowane, zachowują wiele witamin. Subtelnych dodatków, takich jak imbir, sos sojowy i ostrygowy czy wino ryżowe, Chińczycy używają oszczędnie, by zachować naturalny smak dań. To także kuchnia dla eksperymentatorów, gdyż popularne są w niej egzotyczne mięsa: obok wołowiny i wieprzowiny spotkać można przysmaki z węży czy ślimaków. Specjalności? Suszone kalmary, zupa z płetw rekina i oczywiście ser sojowy tofu.
Ci, którzy mogą spróbować oryginalnej kuchni japońskiej, to prawdziwi szczęśliwcy. Świeże ryby, wszechobecny ryż i kolorowe kompozycje z warzyw cieszą nie tylko podniebienie, lecz także oczy.
Jak na wyspę przystało, Japonia specjalizuje się w świeżych owocach morza i rybach, także podawanych na surowo. To jedna z najzdrowszych kuchni na świecie. Mało w niej mięsa, dużo za to warzyw, białego ryżu i soi, z której przyrządza się takie specjały, jak tofu i pasta miso. Potrawy gotuje się krótko, dzięki czemu zachowują witaminy i naturalny smak. Nic dziwnego, że Japończycy są tak długowieczni! Służą im także słynne przyprawy: sos sojowy, olej sezamowy, bakteriobójczy zielony chrzan wasabi oraz sake, czyli wino z ryżu, którego dodaje się nawet do zup. Potrawy nie tylko sycą, lecz także cieszą oko – składniki miesza się rzadko, dzięki czemu na talerzach powstają barwne kompozycje.
Kulinarna wycieczka po Wietnamie to marzenie każdego smakosza. Oryginalne sajgonki w papierze ryżowym, delikatne ziołowe rosoły i oczywiście zielona herbata to największe skarby kuchni tego kraju.
Kuchnia wietnamska pod wieloma względami przypomina chińską. Ryż występuje tu nawet w deserach, choć popularnością dorównuje mu makaron. Wśród mięs najbardziej ceni się kaczkę i wieprzowinę, a dzięki bliskości oceanu także ryby i owoce morza. Ci, którzy mają nosa do przypraw, wyczują limonkę, kolendrę, bazylię i popularny sos rybny. Chętnie wykorzystuje się też kiszone warzywa i owoce (na przykład arbuza). Podczas francuskiej kolonizacji w kuchni wietnamskiej popularność zyskały obce jej pomidory, szparagi, nabiał, kawa oraz wino. Wielbiciele bardziej tradycyjnych potraw powinni sięgnąć po oryginalne sajgonki, delikatną zupę pho, zieloną herbatę jaśminową czy napój z… ptasich gniazd.
Tajlandczycy to specjaliści od owoców morza, wytrawnych sałatek i aromatycznych przypraw. Ich barwne potrawy, harmonijnie łączące wszystkie pięć smaków, zadowolą każde oko i każde podniebienie.
Kuchnią tajską rządzi zasada pięciu smaków: potrawy powinny być jednocześnie ostre, słodkie, gorzkie, kwaśne i słone. Każdą z nich wzbogacają aromatyczne przyprawy, dzięki którym nabierają one apetycznych barw i zapachów. Charakterystycznego smaku przydaje tajskiej kuchni świeży imbir, trawa cytrynowa, mleczko kokosowe i liście młodej limonki. Najpopularniejszym daniem jest ryż z rozmaitymi dodatkami, w tym bardzo tu popularnymi krewetkami. Mieszkańcy Tajlandii rozsmakowali się też w wytrawnych sałatkach, skrapianych sosem sojowym lub sokiem z limonki. Od Chińczyków przejęli metodę szybkiego smażenia, dzięki której ich potrawy są z zewnątrz chrupiące, a w środku soczyste – i bardzo zdrowe.