Loty na Słowację
Loty na Słowację z Polski należą do podróży bardzo, bardzo drogich. Jednak jest kilka miejsc na Słowacji, gdzie można udać się samolotem, wprawdzie nie bezpośrednio:
- Bratysława: z Warszawy i Gdańska,
- Koszyce: z Warszawy,
- Poprad: z Gdańska i Warszawy.
Powyższe loty na Słowację obsługują tacy przewoźnicy lotniczy jak Norwegian, Czech Airlines, EuroLot, a także Hahn Air (z Gdańska, lecz w tym przypadku loty na Słowację są horrendalnie drogie).
Tanie loty na Słowację
Bilety lotnicze Słowacja Polska mają to do siebie, że są raczej naprawdę bardzo drogie. Jeżeli decydujemy się na loty na Słowację powinniśmy zacząć od śledzenia ofert promocyjnych danych linii lotniczych. Tylko w taki sposób mamy jakąkolwiek szansę na tanie loty na Słowację. Innym rozwiązaniem będzie również sprawdzenie wylotów z innych krajów – może te oferują tanie loty na Słowację.
Lotniska na Słowacji
Słowacja posiada następujące porty lotnicze:
- lotnisko Bratysława (BTS): port lotniczy położony jest w odległości 9 km od centrum miasta. Obsługuje głównie tanich przewoźników lotniczych,
- lotnisko Koszyce (KSC): drugie najważniejsze lotnisko na Słowacji, usytuowane w odległości 6 km na wschód od Koszyc. Lotnisko obsługuje w większości loty krajowe i raczej nie stanowi portu docelowego dla tradycyjnych linii lotniczych,
- lotnisko Poprad Tatry (TAT): niewielkie lotnisko 5 km od centrum Popradu. Obsługuje również Zakopane, a jedyną linią lotniczą jaka oferuje loty do Popradu jest Sky Europe.
Dojazd do lotnisk na Słowacji
- lotnisko Bratysława: na trasie między dworcem kolejowym a lotniskiem z częstotliwością co 20 minut kursują autobusy, które dowożą podróżnych na przystanek, znajdujący się bezpośrednio przy hali przylotów. Można również skorzystać z kolei oraz autobusów SkyShuttle, które kursują na trasie Wiedeń – Bratysława – Wiedeń.
- lotnisko Koszyce: z centrum Koszyc na lotnisko dojechać można w 10 minut drogą ekspresową E571. Skorzystać można również z taksówek lub autobusów komunikacji miejskiej, które kursują bardzo często między lotniskiem a centrum miasta.
Miasta Słowacji
- Bratysława – miasto położone w południowo – zachodniej części kraju. Choć Bratysława jest dość młodą stolicą, to bardzo liczy się na arenie nie tylko europejskiej, ale także międzynarodowej. Trzy słowa, które najlepiej charakteryzują Bratysławę to polityka, gospodarka i kultura. Bratysława z roku na rok przyciąga coraz więcej turystów ze względu na niezwykły klimat, na który wpływa specyficzna mieszanka historii z nowoczesnością. Goszcząc w Bratysławie, nie można odmówić sobie skosztowania wyśmienitego słowackiego piwa.
- Koszyce – jest to miasto wypełnione zabytkami. Jego ścisłe centrum otaczają dzielnice, które stanowią „sypialnie” dla mieszkańców miasta. Koszyce to przede wszystkim urokliwe uliczki, po których można przechadzać się bez końca, a także przepiękne zabytki pochodzące głównie z okresu XII – XIV wieku. Ciekawostką jest, że z Koszyc pochodzi Martina Hingis, światowej sławy tenisistka.
- Preszów – jest trzecim co do wielkości miastem na Słowacji. Znajduje się tu bardzo dużo zabytkowych zabudowań sakralnych. Na szczególną uwagę zasługuje 60 – metrowa wieża Kościoła św. Mikołaja, z której można podziwiać panoramę miasta.
Słowacja - atrakcje
- Zamek Bratysławski – usytuowany jest na 85 – metrowym wzgórzu, które znajduje się tuż nad rzeką Dunaj. Zamek doskonale komponuje się z innymi zabudowaniami miasta. W zamku odwiedzić można Słowackie Muzeum Sztuki,
- bratysławski rynek – zajmuje on wprawdzie niewielką powierzchnię, lecz panuje tutaj niezwykle kameralna atmosfera, która sprzyja odpoczynkowi. Przy rynku można zobaczyć także Stary Ratusz,
- Muzeum Winiarstwa – znajduje się w Bratysławie i z pewnością przyciągnie miłośników tego trunku,
- Katedra św. Elżbiety – jest zdecydowanie obowiązkowym punktem na mapie Koszyc. Zaskakuje bogactwem wnętrz oraz mieści w sobie kryptę Franciszka Rakoczego,
- Festiwal Jazzu oraz Kulturalne Lato – odbywają się cyklicznie w Preszowie i stanowią świetną atrakcję dla miłośników muzyki.
Kuchnia na Słowacji
Słowacka kuchnia nie należy do najbardziej wyszukanych. Podstawowymi produktami są mięsa, głównie wieprzowina i ziemniaki. Jada się również sporo potraw mącznych. Jest jednak kilka potraw, których warto spróbować, goszcząc na Słowacji. Z pewnością zaliczyć do nich można prażony ser, czyli odpowiedni gatunek sera usmażony w panierce na głębokim tłuszczu. Podaje się go z dodatkiem frytek i sosu tatarskiego – jest to więc bardzo kaloryczne danie, lecz po zimowym szaleństwie na nartach, jak najbardziej pożądane. Na Słowacji jada się również pewną odmianę kluseczek, które nazywają się haluszki. Podaje się je najczęściej ze słoniną, bryndzą lub śmietaną. To danie znane jest również na Węgrzech. Na Słowacji można zjeść również knedliczki, które są tutaj tak samo popularne jak w Czechach. Nieodłącznym dodatkiem do każdego dania jest słowackie piwo. Najbardziej znany jest Złoty Bażant, lecz warto spróbować innych rodzajów, najlepiej lokalnych, z małych browarów.